Prisen som Årets Skolepatrulje går til elever i Hirtshals

Et stort arbejde med trafiksikkerhed og -tryghed bliver i dag belønnet i Nordjylland. Skolepatruljen på SkoleCenter Hirtshals har ydet en særlig indsats og bliver fejret med et festligt frikvarter for hele skolen.

Skolepatruljen har fået at vide, at de får inddraget det store frikvarter til at hjælpe deres færdselskontaktlærer med noget praktisk, men det er bare en dækhistorie. Faktisk bliver de i stedet overrasket med titlen som Årets Skolepatrulje, og det skal markeres med et festligt frikvarter Det sker med et optog gennem Hirtshals, hvor Transportminister Benny Engelbrecht, politi på motorcykler, en veteranlastbil med DJ på ladet, og alle skolepatruljeeleverne deltager.

I år går den nationale hæderstitel ”Årets Skolepatrulje 2020” nemlig til på SkoleCenter Hirtshals, som er blevet udvalgt i et stærkt felt af skolepatruljer. Landet over har flere end 2.000 personer indsendt nomineringer af skolepatruljer til at modtaget prisen som Årets Skolepatrulje, men det er altså nordjyderne, som i år løber med titlen.

Fejringen er en belønning for det store arbejde, som eleverne i skolepatruljen hver dag udfører, så trygheden på skolevejen bliver forbedret for andre elever og deres forældre.

- Valget er i år faldet på en skolepatrulje, som ikke alene hjælper de yngste elever over gaden i morgentrafikken, men som også yder en ekstra indsats for skolens fællesskab på tværs af klassetrin. Eleverne er nemlig også læsemakkere for andre elever, og om eftermiddagen hjælper de eleverne over vejen til SFO’en. Det er engagement i særklasse, og det bliver belønnet i år, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Det vækker glæde hos skolelederen i Hirtshals, at de mange børn, som sidste skoleår deltog i skolepatruljen, får en ekstra anerkendelse for det arbejde, de har udført.

- Skolepatruljen i Hirtshals gør hvert år et stort stykke arbejde. De store hjælper de små, og det giver et naturligt kendskab til hinanden. Årgangen står ligeledes for legepatruljen, hvor de igangsætter forskellige aktiviteter for vores elever. Skolepatruljen gives et stort ansvar, og de påtager sig dette ansvar. I år er de blevet Årets Skolepatrulje, og jeg synes, at det er fuldt fortjent, siger Mie Bach, skoleleder på SkoleCenter Hirtshals.

Overraskelse med det hele
Det skal kunne mærkes, at skolepatruljen har vundet prisen som Årets Skolepatrulje, og selvom coronaen kunne risikere at lægge en dæmper på det festlige frikvarter, kan der med de rigtige forholdsregler fortsat afholdes en fejring, der kan huskes. Derfor bliver der blandt andet kørt en isbil ind i skolegården, og der er is nok til alle elever på skolen, som er med til fejringen af skolepatruljen. Netop fordi fællesskabet er i centrum, er det afgørende, at det bliver en fest for hele skolen.

- Som skolepatrulje er man dem, der altid møder i skole lidt før de andre. Dem der står udenfor i regnen eller som fryser ørerne af, når vinteren rammer Danmark. Alle skolepatruljer fortjener en hyldest, og det viser mere end 2.000 nomineringer til Årets Skolepatrulje heldigvis, at der er rigtig mange, der er enige i. I år går prisen til nogle, der har taget opgaven et skridt længere, og de fortjener i den grad at blive fejret, siger Mikkel Klausen, CSR-chef i LB Forsikring og medlem af dommerkomiteen.

En dommerkomité bestående af Rådet for Sikker Trafik, LB Forsikring, politiet, Skole & Forældre, Danske Skoleelever og en repræsentant for landets færdselskontaktlærere har udvalgt SkoleCenter Hirtshals som den landsdækkende vinder blandt de fem regionale vindere, som blev kåret tidligere i år.

Motivering for at SkoleCenter Hirtshals vinder prisen ”Årets Skolepatrulje 2020”:
SkoleCenter Hirtshals skolepatrulje vinder titlen som Årets Skolepatrulje 2020 blandt rigtig mange seje kandidater. Skolepatruljernes opgave er først og fremmest at hjælpe børn og forældre sikkert i skole, men på SkoleCenter Hirtshals har eleverne udvidet opgaven i en helt særlig grad. De tager nemlig et ekstraordinært ansvar i forhold til de mindste elevers trivsel, hvilket vidner om et stort socialt overskud og en omsorg, som vi værdsætter i juryen. Skolepatruljen er ikke kun klar om morgenen, men samarbejder med skolens SFO om eftermiddagen, hvor de sørger for at de mindste kommer fra skole til SFO trygt og sikkert. Skolepatruljen engagerer sig både som læsemakkere og legepatrulje, hvor der knyttes relationer på tværs af årgange. Alt sammen noget, der har betydning for om skolen er et rart sted at være.  SkoleCenter Hirtshals er årets skolepatrulje 2020, hvor vi anerkender både deres daglige indsats og særlige engagement i de mindste elevers tryghed og sikkerhed.

Fakta: 
Det er elever fra 6.-9. klasse, som står skolepatrulje.
Omkring 20.000 elever er med i landets skolepatruljer.
Skolepatruljerne så første gang dagens lys i Danmark i 1949.
Det er Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring, der står bag skolepatruljerne.