Ild i adventskransen? Du er ikke alene

Næsten 21% af danskerne har prøvet, at der gik ild i julehyggen. Heldigvis har flere end nogensinde mindst en røgalarm i hjemmet. Det viser en ny undersøgelse LB Forsikring har fået lavet af Kantar Gallup.

Første søndag i advent nærmer sig. Det betyder levende lys i de danske hjem. Rigtig mange levende lys. Og selvom juledekorationer, adventskrans og juletræ for mange danskere er lig med julehygge, betyder de mange levende lys også, at der er flere danskere, der prøver at have en ildebrand lige midt i stuen.

I en ny undersøgelse fra Kantar Gallup lavet til LB Forsikring, fortæller lidt over 20 % af danskerne, at de har prøvet, at der fx gik ild i en juledekoration, adventskrans eller i juletræet. De tal kommer ikke bag på Anne Mette Kirkegaard, medlemschef i LB Forsikring, for også hos LB Forsikring kan man se på anmeldelserne af brandskader, hvilken måned vi er I.

- Vi oplever typisk en stigning i brandskader i december og januar i forhold til resten af året. Mange af de brande skyldes levende lys. Folk går fra måske at have et par stearinlys på bordet til middagen til lige pludselige at have levende lys alle steder, også stående i ret brandbare materialer som gran og kogler. Derfor overrasker det mig ikke, at så mange har oplevet en lille julebrand, siger Anne Mette Kirkegaard.

I januar er der oftest også en del fyrværkeribrande, men også her giver juledekorationerne anledning til lidt mere ild end tiltænkt.

-Vi hører tit, at man lige vil have det sidste ud af sine dekorationer, der på det tidspunkt er ved at være godt tørre. Samtidig har man vænnet sig til lysene og er måske ikke længere så påpasselig, og så kan det blive farligt, siger Anne Mette Kirkegaard.

72% har røgalarmer

Rigtig mange af julebrandene ender heldigvis som en mindre forskrækkelse, hvor ilden hurtigt bliver slukket. Opdager man ikke, at der er ild, kan flere danskere end før få hjælp af en røgalarm. Hele 72,7% af danskeren svarer i LB Forsikrings undersøgelse fra Kantar Gallup, at de har en eller flere røgalarmer i hjemmet. Det er en lille stigning fra 2017, hvor ca. 70% angav til Beredskabsstyrelsen og Trygfonden, at de har en eller flere røgalarmer i hjemmet.

-Røgalarmer kan betyde forskellen mellem liv og død. Vi ved fra undersøgelser, at ca. 85% af alle de dødsulykker der sker ved brande, sker i hjem uden røgalarmer. Det er vigtigt, at man har dem, men det er lige så vigtigt, at man får dem sat op. I vores undersøgelse kan vi se, at ca. 5 % har en røgalarm, som de ikke har sat op, og så virker de selvfølgelig ikke, siger Anne Mette Kirkegaard

For at få flere folk til at huske at sætte røgalarmer op, gør LB Forsikring ekstra opmærksom på røgalarmer op til den 1. december, som er Røgalarmernes dag. Et fælles nordisk initiativ, der skal huske folk på at få røgalarmer, men også tjekke deres røgalarmer.

-Ligesom man tjekker batterier i sine cykellygter, er det godt at tjekke sin røgalarm en gang i mellem. Det tager kun få minutter, men mange glemmer det. Hvis vi ved at sætte fokus på Røgalarmernes dag kan få flere til huske at lave et tjek, få flere til at få hængt deres røgalarmer op, eller måske få nogen til at gå ud og købe en, så et det rigtig godt, siger Anne Mette Kirkegaard

Fem gode råd til at reducere risikoen for brand:

1. Gå aldrig fra levende lys. Placér dem i god afstand fra brandbare ting. Hold særligt øje med lys og gran ved juletid.

2. Overvej at brandimprægnere dine dekorationer, adventskrans og juletræ, så de ikke er så brandbare.

3. Pas på med sprays med håndsprit i nærheden af levende lys. Sprit er meget brandbart og kan antænde både i hænderne på dig, og hvis du sprøjter det ud på noget.

4. Hav mindst én røgalarm på hver etage og placer dem, så de kan høres overalt i huset.

5. Hav altid en brandslukker eller andet slukningsmiddel stående og også gerne et brandtæppe i huset.

Resultater fra undersøgelsen:

Har du været ude for, at der gik ild i en juledekoration, adventskrans, juletræ eller lignende i dit hjem?

Det sker hvert år: 0,1%

Det er sket mere end en gang: 1,8%

Det er sket en gang: 18,9%

Det er aldrig sket hos mig: 77,6%

Ved ikke: 1,6%

Har du en eller flere røgalarmer i dit hjem (Du skal ikke medregne røgalarmer, der er sat op på fællesarealer)?

Ja, flere: 47,9%

Ja, en enkelt: 24,8%

Ja, men ikke nogen der er sat op: 4,8%

Nej, har ikke nogen røgalarmer: 20,8%

Ved ikke: 1,7%

Hvad er de væsentligste årsager til, at du ikke har en eller flere røgalarmer sat op i din bolig. (Vælg alle svar der passer)

Har en røgalarm, men har ikke fået sat den op: 25,8%

Føler ikke, at det er relevant for mig at have en røgalarm: 21%

Ved ikke hvilken type røgalarm jeg skal vælge: 4,3%

Kan ikke selv montere en røgalarm: 10,5%

Ønsker ikke en røgalarm fordi de ofte melder fejl/alarmen lyder uden grund: 11,3%

Røgalarmer er unødvendige, fordi ingen ryger i vores bolig: 5,6%

Røgalarmer er for dyre: 3,7

Røgalarmer er grimme: 1,2%

Mener ikke røgalarmer er effektive: 0,4%

Andet: 16,5%

Ved ikke: 16,4%

Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup i uge 47, 2020. Der er fortaget 1.012 interviews blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18.