Menu

Klar til kør-selv-ferien: Pas på trætheden

27/06-24

Træthed kan være en blind passager på sommerens kør-selv-ferie. Det viser en ny medlemsundersøgelse, foretaget af LB Forsikring, der derfor kommer med gode råd til en sikker bilferie.

Skoleferien venter, bilen er pakket og kursen er sat i mange familier rundt om i landet, men spørgsmålet er, om de også husker at tage trafiksikkerheden med på rejsen. I en ny medlemsundersøgelse har Danmarks største medlemsejede forsikringsselskab, LB Forsikring, spurgt til bilferie og længere køreture. Selskabet har blandt andet spurgt, om medlemmerne har været bekymrede for, om de kunne risikere at falde i søvn bag rattet, mens de var chauffør.

37,5 procent af de adspurgte svarer ja til spørgsmålet, mens 61 procent svarer nej. De resterende svarer ved ikke.

”Vi er nok mange, der kender til, at man kan blive lidt træt på de lange køreture særligt sydpå, men umiddelbart synes jeg, det er mange, der siger, at de har været bekymrede for at falde i søvn bag rattet, Vi vil derfor gerne hjælpe både vores medlemmer og andre trafikanter med at have fokus på trafiksikkerhed, og det handler blandt andet om, at man som bilist holder de nødvendige hvil undervejs,” siger Sune Bille Larsen, der er Chef for Innovation og Forhindring i LB Forsikring.

LB Forsikring har i undersøgelsen også spurgt til følelsen af træthed under bilkørsel. Her svarer 45 procent ja til spørgsmålet om, hvorvidt de har oplevet at køre videre som chauffør, selvom de kunne mærke en vis form for træthed. 53 svarer klart nej. De sidste to procent ved ikke.

”Vi vil selvfølgelig gerne have flere til at sige, at de ikke kører bil, når de er trætte, og vejen dertil er forebyggelse. Vi skal huske at passe på hinanden, og det starter med, at man mærker efter, om man selv er frisk nok til at sidde bag rattet. Vi håber naturligvis, at alle får en god og behagelig køretur på ferien, hvis man planlægger en kør-selv-ferie,” lyder det fra Sune Bille Larsen, der deler følgende gode trafikråd fra Rådet for Sikker Trafik.

Hvordan ved du, at du er træt?

  • Du gaber og dine øjenlåg bliver tunge.
  • Du har grus i øjnene og blinker ofte.
  • Du kan ikke huske, hvordan de sidste par minutter er forløbet eller har ’huller’ i hukommelsen.
  • Du har svært ved at læse vejskilte og afmærkninger, og du glemmer måske en afkørsel.


Gode råd, hvis du er træt:

  • Kør ind på en rasteplads, tankstation eller andet sted, hvor du kan holde sikkert væk fra vejen.
  • Hvis det er muligt og du kan tåle det, drik en kop kaffe eller noget andet koffeinholdigt.
  • Tag en powernap på 15-20 minutter.
  • Kør derefter maksimalt en time.
  • Eller få en anden i bilen til at køre, hvis personen er udhvilet.
  • Hvis du skal på længere køretur, så aftal forud for turen, at I er to chauffører, der skiftes fx hver anden time.

Hvis du oplever kortvarig, momentan træthed på kortere ture, bør du som minimum stoppe bilen, holde en pause og sørge for at bevæge dig lidt rundt, inden du kører videre.

Kilde til de gode råd: Rådet for Sikker Trafik

Fakta om LB Forsikrings medlemsundersøgelse:

Medlemsundersøgelsen er foretaget i maj 2024 i LB Forsikrings medlemspanel, der er rekrutteret blandt LB Forsikrings over 440.000 medlemmer.

1316 medlemmer, der alle er over 18 år, har deltaget i undersøgelsen. På spørgsmålene omkring bilferie, er antallet af respondenter 742, da det kun er medlemmer, der selv kører bil, der medvirker i besvarelserne.

LB Forsikrings medlemspanel er et panel af medlemmer på tværs af forsikringsgrupperne Lærerstandens Brandforsikring, Bauta Forsikring og Runa Forsikring, der frivilligt har meldt sig.

For redaktionelle spørgsmål til undersøgelsen kontakt pressechef i LB Forsikring; Line Ernlund, tlf. 31772465, lier@lb.dk