LB Forsikring vil lære os at reparere vores ting til gavn for miljøet

En ny undersøgelse fra LB Forsikring viser, at mere end 2 ud af 3 danskere ikke kan reparere de fleste ting fra deres husholdning. Men undersøgelsen viser også, at danskerne gerne vil blive bedre og gerne vil forlænge levetiden af deres ting. Et utraditionelt partnerskab mellem LB Forsikring og græsrodsforeningen Repair Cafe Danmark skal nu bidrage til, at danskerne bliver endnu bedre til at reparere deres ting, reducere klimabelastningen og få skabt bevidsthed om, hvordan man sikrer den længst mulige levetid på sine produkter.

Hvert år smider danskerne omkring 125.000 tons computere, kaffemaskiner, telefoner, mikrobølgeovne, tv-skærme og andet elektrisk udstyr ud. Men i mange tilfælde kan det rent faktisk repareres, ovenikøbet af os selv. Problemet er bare, at de færreste ved, hvordan man gør. 

Det fremgår af en ny undersøgelse, der viser, at rigtig mange af os – mere end to ud af tre – ikke er i stand til at reparere ting fra vores husholdning, når de går i stykker. Især kniber det med de elektriske apparater, som fylder mere og mere. 

Netop det affald er noget af det allermest belastende for klimaet og miljøet. Udstyret indeholder ofte en stor mængde kemi og kunststoffer, ligesom det er fyldt med metaller, som i nogen tilfælde endda er sjældne. I alt kan man spare op til 60 kg. Co2, hvis man kan reparere en mobiltelefon fremfor at erstatte med en ny. 

Men nu vil forsikringsselskabet LB Forsikring, der står bag undersøgelsen, gøre det lettere for os at passe på miljøet ved at lære os at reparere de ting, der går i stykker, så de bliver så gode som nye.

- Som forsikringsselskab har vi historisk set været med til at udbrede den her, at det kun er nyt der dur-kultur, fordi vi for det meste har erstattet ting med nyt. Men skal det lykkes at gøre kloden mere bæredygtig, bliver vi også som forsikringsselskab nødt til at være med til at ændre den indstilling. Hvis hele verden levede, som vi gør i Danmark, ville vi bruge ressourcerne for 4,2 jordkloder i år. Det siger sig selv, at det ikke kan blive ved, siger Ulrik Erritsø, der er skadesdirektør i LB Forsikring.

Derfor har LB Forsikring nu lavet et partnerskab med græsrodsforeningen Repair Cafe Danmark, så antallet af cafeer tredobles fra 18 til 50 over hele landet over de næste tre år. Her får man hjælp og gode råd til at reparere de ting fra hjemmet, der er gået i stykker. Og dermed se, hvilke muligheder, der er for at forlænge produkternes levetid.

- Det er jo fantastisk at se folks reaktion, når de oplever, at tingene kan repareres. Ofte er det bare nogle gode råd og en skruetrækker, der skal til, for at vi kan sende dem glade ud ad døren. Det lover godt for fremtidens miljø og klodens ressourcer, siger Stig Bomholt, formand for Repair Cafe Danmark.

Med samarbejdet med LB Forsikring vil Repair Cafeerne kunne tilbyde gratis kurser, så man selv kan lære at reparere alt fra tøj til tv-apparater. Samtidig vil LB Forsikring sammen med Repair Cafe engagere LB Forsikrings næsten 400.000 medlemmer til at bruge cafeerne eller blive frivillige hjælpere, som kan tage folk i hånden og vise, hvordan man gør. 

- Med støtten fra LB Forsikring kan vi nu sætte turbo på, at folk får åbnet øjnene for værdien af reparationer. Vi er åbne for alle, og vores frivillige er mellem 23 og 79 år med mange forskellige kompetencer. Jeg håber også, at folk vil tage deres børn med, så interessen og glæden ved at kunne bevare tingene og give dem nyt liv også smitter af på de kommende generationer, siger Stig Bomholt.

Undersøgelsen viser også, at målet er indenfor rækkevidde, for to tredjedele af danskerne vil gerne være bedre til selv at reparere deres ting og dermed forlænge levetiden. Først og fremmest for at spare penge, men hver tredje vil også gerne reparere det gamle af hensyn til miljøet.

LB Forsikring er selv begyndt på omstillingen. Allerede nu repareres f.eks. årligt over 2000 af medlemmernes elektronikenheder af forskellig art. Og potentialet er enormt, siger skadesdirektør Ulrik Erritsø fra LB Forsikring.

- Jeg vil vurdere, at tallet sagtens kan blive meget større og ikke være begrænset til elektronik, hvis vi viser vores medlemmer værdien af at reparere i stedet for at smide ud. Og da LB er et medlemsejet forsikringsselskab, vil besparelsen ved at reparere medlemmernes ting komme tilbage til medlemmerne hvert år i form af bedre dækninger, lavere priser eller loyalitetsrabat, siger Ulrik Erritsø.

- Det er en lang rejse vi nu er startet ud på og kan vi skubbe bare en lille smule på udviklingen, så vi bliver mere vant til, at ting rent faktisk godt kan repareres, er vi godt på vej mod større bæredygtighed, siger Ulrik Erritsø. Han understreger, at man som forsikringsselskab naturligvis kun vælger at reparere, når det er forsvarligt, og tingene som minimum kan bringes tilbage til den stand, de var i, før de gik i stykker.

I den kommende efterårsferie inviterer Repair Cafeer over hele landet familier til at komme forbi og sammen opleve, hvordan ting og sager ser ud under overfladen, og hvordan mange af dem kan repareres, selv om de er gået i stykker. Se mere på www.repaircafedanmark.dk.

Kontakt
LB Forsikring: Mikkel Klausen, CSR-chef, tlf. 24282110

Repair Cafe Danmark: Stig Bomholt, Formand, tlf. 20956594

OM REPAIR CAFE DANMARK
Repair Cafe Danmark er et bæredygtigt udviklingskoncept, hvor frivillige ildsjæle hjælper lokale borgere med at reparere defekte genstande, som ellers var blevet smidt ud. Der er 21 fungerende Repair Cafeer spredt ud over hele landet. Her kan man få hjælp til at lave reparationer og lære at reparere selv. Og al hjælp er gratis.

Repair Cafe Danmark afholder ikke selv Repair Cafeer, men er en sammenslutning af lokale Repair Cafeer. Vi vil stå sammen om at ændre smid-ud-køb-nyt-kulturen. På længere sigt vil vi påvirke lovgivningen, så ting i højere grad bliver produceret med mulighed for reparation. Læs mere på www.repaircafedanmark.dk.

OM LB FORSIKRING
LB Forsikring er et medlemsejet forsikringsselskab. Med knap 400.000 medlemmer er LB Forsikring i dag det 3. største forsikringsselskab på privatmarkedet og består af forsikringsgrupperne: Lærerstandens Brandforsikring for undervisere, pædagoger og andre uddannelseserhverv, Bauta Forsikring for sygeplejersker og andre inden for sundhedssektoren, Runa Forsikring for diverse andre faggrupper. Læs mere på www.lbforsikring.dk.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført i september 2019 af Epinion for LB Forsikring blandt 1.027 repræsentativt danskere over 18 år.

Kan du selv reparere de fleste ting, der er gået i stykker?

Ja

35,3%

Nej

64,7%

 

Hvor ofte reparerer du selv eller får repareret ting, der er gået i stykker?

Altid / oftest

8,3%

Mere end halvdelen af gangene

29,9%

En gang i mellem

38,8%

Sjældent

18,6%

Aldrig

2,0%

Ved ikke

2,3%

 

Hvilke ting i dit hjem eller på dit hus kan du for det meste selv reparere (top 5)

Cykler

55,8%

Tøj

55,5%

Andre elektriske produkter (lamper o.l.)

41,8%

Haveredskaber (plæneklippere, motorsave o.l.)

32,3%

Personlige genstande (ure, smykker o.l.)

27,0%

 

Hvilke af følgende ting har du oplevet er gået i stykker indenfor det seneste år? (top 5)

Tøj

51,7%

Cykler

43,1%

IT (computer, telefoner, skærme, spillekonsoler o.l.)

28,9%

Hårde hvidevarer (vaskemaskine, opvaskemaskine, køleskabe o.l.)

27,5%

Andre elektriske produkter (lamper o.l.)

24,4%

 

Hvorfor reparerer du ting eller får repareret ting, der er gået i stykker?

For at spare penge

79,5%

Fordi nogle genstande har affektionsværdi

45,0%

Fordi nye produkter belaster miljøet

37,2%

Fordi jeg godt kan lide at reparere ting

37,0%

Andet

5,9%

 

Vil du gerne selv lære / blive bedre til at reparere til husbehov (f.eks. på workshops eller kurser)?

Ja

23,9%

Ja, hvis det er gratis

42,3%

Nej

33,8%