Vinderne af Athena Prisen er to eksempler på fremsynet sygepleje

Musik til intensivpatienter og simulationstræning i ældreplejen er to eksempler på fremsynet sygepleje. De to sygeplejefaglige indsatser bliver fredag den 18. november belønnet med Dansk Sygeplejeråds og Bauta Forsikrings faglige pris, Athena Prisen.

Vinderne af Athena Prisen 2022 er to sygeplejefaglige indsatser på et hospital og i en kommune, der begge kan inspirere arbejdspladser over hele landet. Projekterne handler om ”Simulationsundervisning i ældreplejen” i Egedal Kommune og ”Levende musik til intensivpatienter” på Aarhus Universitetshospital. Projekter, der nemt kan skaleres op og implementeres til gavn for patienter og medarbejdere overalt i sundhedsvæsenet.

Simulationstræning i ældreplejen i Egedal Kommune

I Egedal Kommune vinder sygeplejerske Birgitte Petersen og Sundhed og Omsorgsforvaltningen Athena Prisen for deres indsats med at skabe et simulationslaboratorium, SimEgedal, hvor alle medarbejdere i ældreplejen kan modtage undervisning, der er tilpasset alle niveauer.

”Mange medarbejdere er ikke vant til tavleundervisning, og en del medarbejdere i ældreplejen er desuden udfordret af sprogbarrierer. Vi ved, at man kun husker ca. 5 pct. af almindelig tavleundervisning. Ved simulationstræning husker man derimod helt op mod 75 pct., fordi man kombinerer teori og praksis,” siger Birgitte Petersen.

Musik til intensivpatienter på Aarhus Universitetshospital

På Aarhus Universitetshospital vinder specialeansvarlig intensivsygeplejerske, cand. cur. Linette Thorn og sygeplejerskerne på Intensiv Nord 2 Athena Prisen for deres indsats med levende musik, der skaber meningsfulde øjeblikke til intensivpatienter og giver en pause fra tankekaos. Derudover bliver smerterne reduceret, puls og respirationsfrekvens bliver roligere ligesom hjerterytmen.

”Jeg håber, at det her kan munde ud i en samlet musikstrategi på AUH. At du en dag kan bestille en musiker på samme måde, som du kan bestille en præst eller en ergoterapeut – om så det er til onkologisk, børneafdelingen eller i psykiatrien. Der er brug for det,” siger Linette Thorn.

Nytænkende sygepleje

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen mener, at de to vindere af Athena Prisen er eksempler på vigtigheden af sygeplejerskers faglighed.

”Vi står midt i en kaotisk situation for sundhedsvæsenet, hvor der er stor mangel på sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle. Det er en fornøjelse at læse om, hvordan sygeplejersker i Danmark er i fuld gang med at udvikle faget til gavn for patienter og borgere på meget forskellig vis. Vi ved, at kompetenceudvikling er med til at fastholde medarbejdere – og det er en særlig vigtig indsats i denne tid,” siger Grete Christensen.

Administrerende direktør i Bauta Forsikring, Jan Kamp Justesen, ser også flere perspektiver i de to projekter: ”De to vindere er virkelig inspirerende og innovative eksempler på, hvordan man kan koble den sundhedsfaglige indsigt hos sygeplejersker med moderne teknologi, forståelse af læring og musikkens beroligende effekt. Det er meget fortjente vindere af dette års Athena Pris.”

De to vindere er udvalgt blandt 14 indstillinger, heraf har fem projekter været nomineret.

Prisen bliver uddelt på de to arbejdspladser fredag den 18. november. I Egedal Kommune kl. 8.30 og på Intensiv Nord på Aarhus Universitetshospital kl. 13.30.

 

Athena Prisen

”Athena Prisen – gør verdensmål til hverdagsmål” er Dansk Sygeplejeråds og Bauta Forsikrings faglige pris. Den belønner faglige indsatser, der lever op til FN´s verdensmål for bæredygtig udvikling. Den er på 50.000 kroner til hvert af de to projekter, og pengene skal gå til at udvikle ideerne på arbejdspladsen.

Prisen er opkaldt efter Florence Nightingales ugle, Athena. Det er også navnet på den græske gudinde for visdom, og samtidig symboliserer uglen klogskab.